Сайт знаходиться на стадії оновлення

Послуги КІЗВ

Геодезичне забезпечення проектування лінійних споруд

В процесі вишукувань трас розв’язують дві основні задачі:

  • вибір оптимального варіанту траси, розташованої у сприятливих умовах, яка потребує мінімальних витрат на будівництво і експлуатацію;
  • збирання необхідних топографо-геодезичних, інженерно-геологічних, гідрологічних та інших матеріалів і даних для складання проекту траси і всіх споруд на ній.

Основне завдання інженерно-геодезичних вишукувань для проектування споруд лінійного типу незалежно від їх призначення збігається до визначення на місцевості осі споруди (траси) у плані і по висоті. Трасу наносять на топографічну карту чи план, вона може бути задана координатами основних точок у цифровій моделі місцевості, або позначена на місцевості. В загальному випадку траса є складною просторовою лінією.

Трасуванням називають комплекс інженерно-вишукувальних робіт з вибору траси, яка відповідає всім вимогам технічних умов і вимагає найменших витрат на її зведення і експлуатацію.

Трасування називають камеральним, якщо положення траси визначається по моделі місцевості (на паперових або електронних топографічних планах і картах, аерофотознімках, стереомоделі).

При польовому трасуванні її положення визначають безпосередньо на місцевості.

При польових вишукуваннях споруд лінійного типу (шляхів сполучення, ліній зв’язку, підземних комунікацій) до програми геодезичних робіт включають:

  • складання попереднього проекту траси за картою або планом;
  • польове обстеження траси і узгодження проекту із землекористувачами;
  • укладання обраної траси на місцевості;
  • топографічне знімання смуги траси в масштабах 1:2000 – 1:5000;
  • геометричне нівелювання закріплених точок траси.