Підготовлений - значить захищений!

Герої не вмирають, вони назавжди залишаються в наших серцях

Щодо виконання заходів Міської цільової програми «Громадське здоров`я»

Щодо зняття обмежень на відвідування киянами парку «Муромець»

Земельний аукціон приніс місту понад 28 млн грн

Успішний запуск земельних торгів у столиці

Звертаємо увагу відвідувачів

Карантинні заходи продовжено

Увага

Важлива інформація

У Києві почала працювати міська геодезична мережа

Зміна меж міста Києва

Кадастровий номер земельної ділянки: навіщо потрібний та як отримати?

Запуск системи оцінювання якості обслуговування

Мережа референцних станцій запущена

Оцінка землі: нові можливості Земельного кадастру міста Києва

Зміна цільового призначення землі: покрокове керівництво

Тахеометр Trimble SX10 – і один в полі воїн

Мобільний 3D-сканер Trimble MX2 Dual Head – позашляховик в світі геодезії

Безкоштовна приватизація землі в Києві: міфи та реальність

Співпраця з Національним Університетом біоресурсів і природокористування України

Інвентаризація земель Києва - перші результати

Участь у науково-технічній раді Департаменту земельних ресурсів

Зустріч з членами Федерації роботодавців України

Київська земля – учасниця гучних скандалів, корупційних схем та махінацій, на які масово попадаються довірливі українці. Отримати «безкоштовно земельну ділянку в Києві» пропонують сотні веб-ресурсів та досить важко розрізнити, де правда, а де черговий фейк. Разом з фахівцями розбираємося в тонкощах приватизації земель Києва.

Хто може приватизувати земельну ділянку?

Згідно з Конституцією, право на безоплатне отримання землі мають всі громадяни України. Відкривши Земельний кодекс України (ст. 121), читаємо, що кожен українець може безкоштовно приватизувати землі державної або комунальної власності в наступних розмірах:

  • 12 соток – для ведення садівництва;
  • 1 сотку – для будівництва гаража;
  • 10 соток – для дачного будівництва;
  • 25 соток у селах, до 10 соток в містах та до 15 соток у селищах – для будівництва житлових будинків, споруд і господарських будівель.
  • в розмірі земельного паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств, розміщених на території міських, сільських, селищних рад – для ведення фермерського господарства;
  • 2 га – для ведення особистого селянського господарства.

Потенційно, кожен громадянин України за життя має право безкоштовно отримати 6 ділянок (по одній з кожного виду користування), але в межах Києва – останні 2 пункти неактуальні. Іноземцям та особам без громадянства дозволено приватизувати тільки землі, на яких розташовані об’єкти нерухомості, що перебувають у їх приватній власності.

Де можливо отримати земельну ділянку?

Земельний кодекс України регулює розміри ділянок, та не їх місцезнаходження. Бажаючі приватизувати земельну ділянку можуть розглядати з цією ціллю будь-яке місто, селище чи село, незалежно від місця проживання. Василь із Чернівців – подавати запит на отримання земельного наділу в розмірі 0,01 га для зведення гаражу в Києві, а Микола із Києва – претендувати на 25 соток в Херсонській області для будівництва будинку.

І ось тут найцікавіше. Площа України становить 603 628 км², тому і Миколі, і можливо ще багатьом бажаючим знайдеться земля в сільській місцині. Хоча, чим вищий економічний розвиток регіону, тим складніше знайти там вільні землі, які можна отримати в межах безкоштовної приватизації. Чого не скажеш про Київ: 83538 га його площі щільно забудовані, зайняті садово-парковими об’єктами, підземними спорудами та надземним інженерним обладнанням. Знайти в столиці ділянку не надану у власність чи користування майже неможливо, враховуючи, що пошук необхідно вести самостійно, скориставшись публічною кадастровою картою або надіславши запит у Департамент містобудування та архітектури.

Як оформити заяву?

Якщо вам таки пощастило і вільна ділянка в Києві знайдена – не користуйтесь послугами посередників. Клопотання про безоплатну приватизацію земельної ділянки не потребує професійних знань та додаткових коштів на посередницьку діяльність.

Покрокова інструкція по приватизації земельної ділянки виглядає наступним чином:

Перший крок – самостійно зверніться до Київської міської ради через приймальню Київради з земельних питань (вул. Хрещатик, 32-а, каб. 212) з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. У заяві необхідно вказати:

  • орієнтовну площу ділянки;
  • цільове призначення;
  • місце розташування (у вигляді графічних матеріалів).

Порядок отримання землі в столиці регламентується Рішенням Київської Міської Ради N 241/2463 від 20.04.2017 «Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві».

Другий крок – дочекайтесь рішення Київради про передачу ділянки у власність або мотивовану відмову (в разі невідповідності земельної ділянки генеральному плану міста, вимогам законодавства, схем землеустрою тощо). Згідно ЗКУ, очікування відповіді не повинно перевищувати 1 місяць. Позитивне рішення дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Важливо! В разі, якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання, орган місцевого самоврядування (Київська Міська Рада) не надав дозвіл або мотивовану відмову на розроблення проекту землеустрою, то зацікавлена особа має право замовити розроблення проекту землеустрою без надання такого дозволу за так званим принципом мовчазної згоди (ст. 118, п.7, ЗКУ).

Третій крок – виготовлення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, погодження її з місцевим державним органом та реєстрація в Державному земельному кадастрі. Для цього зверніться в землевпорядну компанію, яка має ліцензію та сертифікованих спеціалістів для виконання необхідних робіт.

І наостанок, безоплатна приватизація землі, не означає безоплатність процедури її оформлення. Визначити орієнтовну вартість розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ви можете онлайн, скориставшись електронними сервісами КП КІЗВ.