Підготовлений - значить захищений!

Герої не вмирають, вони назавжди залишаються в наших серцях

Щодо виконання заходів Міської цільової програми «Громадське здоров`я»

Щодо зняття обмежень на відвідування киянами парку «Муромець»

Земельний аукціон приніс місту понад 28 млн грн

Успішний запуск земельних торгів у столиці

Звертаємо увагу відвідувачів

Карантинні заходи продовжено

Увага

Важлива інформація

У Києві почала працювати міська геодезична мережа

Зміна меж міста Києва

Кадастровий номер земельної ділянки: навіщо потрібний та як отримати?

Запуск системи оцінювання якості обслуговування

Мережа референцних станцій запущена

Оцінка землі: нові можливості Земельного кадастру міста Києва

Зміна цільового призначення землі: покрокове керівництво

Тахеометр Trimble SX10 – і один в полі воїн

Мобільний 3D-сканер Trimble MX2 Dual Head – позашляховик в світі геодезії

Безкоштовна приватизація землі в Києві: міфи та реальність

Співпраця з Національним Університетом біоресурсів і природокористування України

Інвентаризація земель Києва - перші результати

Участь у науково-технічній раді Департаменту земельних ресурсів

Зустріч з членами Федерації роботодавців України

Тахеометр Trimble SX10 – і один в полі воїн

Скануючий тахеометр Trimble SX10 вперше був представлений на виставці INTERGEO 2016 в Каліфорнії. Виробник позиціював прилад, як революційне рішення, що об’єднує в одному корпусі роботизований тахеометр, лазерний тривимірний сканер і цифрові камери. Чи так це насправді, наші фахівці мали можливість перевірити на практиці при виконанні топографо-геодезичних робіт на території міста Києва в межах реалізації «Міської цільової програми використання та охорони земель міста Києва на 2019-2021 роки».

Швидкість та точність

По-перше, Trimble SX10 обладнаний швидкісним сервопривідом MagDrive, що дозволяє досягти кутової швидкості обертання до 115° за 3 секунди. Час повного кругового скана – 12 хвилин. При цьому, не має значення, як швидко пересувається геодезист з віхою – забезпечується точність визначення планових і висотних положень точок на рівні 2-3 мм. Швидкість сканування при цьому досягає 26,6 тис. вимірювань в секунду на відстанях до 600 м. За результатами виконання сканування швидко отримуємо якісні результати, які забезпечуються розбіжністю лазерного променя (14 мм на 100 м), кутовою точністю 1'' і дальність вимірювання до 800 м без відбивача і 5,5 км по призмі.

Ще один плюс – технологія Lightning 3DM. На практиці вона дозволяє отримувати одночасно як тахеометричні вимірювання, так і реалістичні 3D-скани. При цьому, три вбудовані камери Trimble SX10 забезпечують поле зору в 300° по вертикалі і 360° по горизонталі, максимально охоплюючи територію зйомки. Наведення на ціль здійснюється за допомогою дотику до екрана контролера (технологія Trimble VISION). Отже працюючи, виконавець завжди бачить прилад та має можливість постійно контролювати виконання робіт. Візуальні підказки на «картинці» екрана істотно збільшують інформативність процесу. Цікаво, що прилад не тільки автоматично наводиться на ціль, але й утримує її, навіть якщо знаходиться близько і рухається з великою швидкістю.

Для чого призначений?

Trimble SX10 забезпечує високу продуктивність при зйомці об'єктів як в польових умовах, так і в закритих приміщеннях. Цьому сприяють можливості сервопривіду MagDrive, а також система обертання призми, яка дозволяє направляти лазер в необхідному діапазоні значень. Можливості Trimble SX10 дозволяють ефективно застосовувати прилад для:

  • топографічної зйомки;
  • складної архітектурної зйомки споруд та будівель;
  • зйомки для проектування комунікацій;
  • зйомки міської інфраструктури;
  • інвентаризації міської забудови, що супроводжується 3D-візуалізацією і фотофіксацією;
  • зйомки шахт і кар'єрів;
  • визначення обсягів земельних робіт.

Переваги технологій

Управління приладом здійснюється за допомогою контролера, який підключається як по Wi-Fi, так і через вбудований радіомодуль LRR, дозволяючи керувати Trimble SX10 поодинці на далеких відстанях.

Для спрощення роботи і прискорення обміну даними, тахеометр серії SX інтегрований з додатком Trimble Access. Отримана інформація обробляється в програмі Trimble Business Center, яка значно економить час і людські ресурси при створенні топографічних карт 2D/3D, експорті даних на ПК тощо. Функціонал цього програмного забезпечення дозволяє вирішувати практично будь-які геодезичні завдання – зйомку, винесення в натуру, здійснювати розрахунки безпосередньо в польових умовах. Важливо, що отримані дані можуть бути інтегровані в раніше створені проекти, реалізовані за допомогою традиційних геодезичних приладів.

Погода не грає ролі

І наостанок, оцінимо ступінь захищеності даного приладу від зовнішнього впливу. Ступінь пило- та вологозахисту Trimble SX10 відповідає міжнародному стандарту IP55, що гарантує стабільну роботу в будь-яких умовах навколишнього середовища. Дощ, сніг, вітер, пилові бурі, вібрації, коливання температури від -20°С до +50°С тахеометру не страшні.

Р.S. Підсумовуючи, додамо, що скануючий тахеометр Trimble SX10 – дійсно інноваційне рішення, що підвищує ефективність, швидкість та точність даних, отриманих за результатами сканування. Сильною стороною є вже сам по собі бренд, який супроводжується багатозадачністю, функціональністю, економічністю і можливістю виконувати геодезичні роботи будь-якої складності. Не менш важливий момент – програмна підтримка, яка скорочує час обробки даних, дозволяє створювати 3D-візуалізації з максимальною точністю і деталізацією. Ну, і головний бонус – це поєднання в одному корпусі кількох повноцінних приладів, що дозволяє економити час та кошти на їх придбання.