Підготовлений - значить захищений!

Герої не вмирають, вони назавжди залишаються в наших серцях

Щодо виконання заходів Міської цільової програми «Громадське здоров`я»

Щодо зняття обмежень на відвідування киянами парку «Муромець»

Земельний аукціон приніс місту понад 28 млн грн

Успішний запуск земельних торгів у столиці

Звертаємо увагу відвідувачів

Карантинні заходи продовжено

Увага

Важлива інформація

У Києві почала працювати міська геодезична мережа

Зміна меж міста Києва

Кадастровий номер земельної ділянки: навіщо потрібний та як отримати?

Запуск системи оцінювання якості обслуговування

Мережа референцних станцій запущена

Оцінка землі: нові можливості Земельного кадастру міста Києва

Зміна цільового призначення землі: покрокове керівництво

Тахеометр Trimble SX10 – і один в полі воїн

Мобільний 3D-сканер Trimble MX2 Dual Head – позашляховик в світі геодезії

Безкоштовна приватизація землі в Києві: міфи та реальність

Співпраця з Національним Університетом біоресурсів і природокористування України

Інвентаризація земель Києва - перші результати

Участь у науково-технічній раді Департаменту земельних ресурсів

Зустріч з членами Федерації роботодавців України

Зміна цільового призначення землі: покрокове керівництво

Земля – найбільше багатство України. І кожний її шматочок має своє цільове призначення. Що це і в яких випадках можлива зміна цільового призначення земельної ділянки, розбираємося разом з фахівцями КП КІЗВ.

На сьогодні законодавством встановлено 9 категорій земель в Україні:

  1. Землі сільськогосподарського призначення;
  2. Землі житлової та громадської забудови;
  3. Землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;
  4. Землі оздоровчого призначення;
  5. Землі рекреаційного призначення;
  6. Землі історико-культурного призначення;
  7. Землі лісогосподарського призначення;
  8. Землі водного фонду;
  9. Землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Коди і класифікатори видів цільового призначення землі затверджені Наказом ДКУ із земельних ресурсів від 23 липня 2010 № 548. Згідно земельного кодексу України, земельні ділянки з кожної категорії земель, не наданих у власність чи користування, можуть знаходитись у запасі.

Кожний власник земельної ділянки має право користуватися нею в межах цільового призначення. На садовій ділянці – вирощувати плодові дерева, на території громадської забудови – зводити кафе і ресторани, на землях оздоровчого призначення – санаторії. Але якщо ви плануєте використовувати земельну ділянку в інших цілях – будьте готові до процедури зміни цільового призначення землі. В цілому, вона схожа на порядок відведення земельної ділянки у власність, проте з деякими нюансами.

Покрокова схема зміни цільового призначення землі виглядає наступним чином:

Крок 1. Перевірити можливість зміни цільового призначення. Необхідні дані отримуються в вигляді викопіювання з генерального плану населеного пункту або зі схеми планування території, де вказане можливе функціональне призначення затребуваної ділянки. В місті Києві ця інформація надається Департаментом архітектури та містобудування КМДА. Припустимо, ви володієте садовою ділянкою та бажаєте змінити її цільове призначення на «будівництво будинку». Але, відповідно до генерального плану, ділянка знаходиться в охоронній зоні природного заповідника – в такому разі зміна неможлива.

Крок 2. Підготувати нотаріально завірену заяву на зміну цільового призначення землі. Даний документ є підставою для розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Адже, зміна цільового призначення земельних ділянок, відповідно до ст. 20 ЗКУ здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Крок 3. Замовити розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для цього зверніться у землевпорядну організацію, яка має в штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників, та укладіть відповідний договір на виготовлення технічної документації.

Важливо! Зміна цільового призначення земель державної чи комунальної власності відбувається на підставі рішення органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади. У разі зміни цільового призначення земель приватної власності, розробка проекту землеустрою не потребує дозволу та здійснюється виключно за ініціативою власника (ст. 20, п.3, ЗКУ). Але якщо орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади не затверджує проект, то законодавство ніяк не регулює відшкодування витрачених коштів на розробку технічної документації.

Крок 4. Погодити проект землеустрою. Отримавши проект, власнику необхідно подати заяву до сільської/селищної/міської ради (якщо ділянка знаходиться за межами населеного пункту – в місцеву райдержадміністрацію) із клопотанням про затвердження проекту щодо зміни цільового призначення. В свою чергу, орган виконавчої влади зобов’язаний протягом 10 днів затвердити проект або надати мотивовану відмову. Підставою для відмови може бути:

  • невідповідність цільового призначення ділянки вимогам законів та нормативно-правових актів;
  • невідповідність цільового призначення ділянки вимогам містобудівної документації або документації із землеустрою.

Важливо! В разі відмови про затвердження проекту, заявник має право оскаржити рішення в судовому порядку.

Крок 5. Внести зміни до кадастру. Нову інформацію про земельну ділянку необхідно внести до земельного кадастру. Власник подає заяву до Держгеокадастру України, разом з розробленим та погодженим проектом землеустрою у паперовому та електронному вигляді. Якщо інше не передбачене договором, ці дії виконує землевпорядна організація.

Крок 6. Отримати правовстановлюючі документи на земельну ділянку (з новим цільовим призначенням). Останній та не менш важливий етап передбачає звернення до центру адміністративних послуг (ЦНАП) чи нотаріуса з пакетом відповідних документів. Виконавши всі кроки, власник отримує нове свідоцтво про право власності та зможе використовувати земельну ділянку в межах цільового призначення.