Сайт знаходиться на стадії оновлення

Розробка ДПТ, Генерального плану (Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади, генеральний план населеного пункту, детальний план території)

Законодавством України передбачено, що передача земельної ділянки у власність або в користування можлива тільки після розробки і затвердження містобудівної документації відповідної території. Невідповідність проекту землеустрою містобудівної документації є підставою для відмови в затвердженні такого проекту. У разі якщо земельна ділянка відводиться з метою подальшої забудови обов’язковим є наявність такого виду містобудівної документації, як детальний план території (далі – ДПТ).

Розробка та затвердження ДПТ складається з наступних етапів:

Спектр послуг, який надає КП КІЗВ, дозволяє супроводжувати замовника від набуття земельної ділянки до ефективного планування території. Сюди входить: топографічна зйомка, розробка проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність чи користування, винесення меж земельної ділянки в натуру, погодження меж земельної ділянки та реєстрація в Державному земельному кадастрі.

  • прийняття уповноваженим органом рішення про розробку проекту ДПТ за клопотанням зацікавленої особи (потенційного землекористувача);
  • підготовка проекту ДПТ ліцензованою організацією / архітектором;
  • розгляд проекту ДПТ на громадських слуханнях;
  • розгляд проекту комісією;
  • затвердження проекту ДПТ уповноваженим органом.

Генеральний план - є основним планувальним документом, що окреслює межі територіального розвитку населеного пункту, забезпечує зонування та цільове використання території, з урахуванням завдань та потреб, перспектив розвитку населеного пункту. Важливо мати публічний доступ до генерального плану мешканцям населеного пункту, адже це допомагає забезпечити активну участь громади та громадський контроль.

Законом України від 24 червня 2021 року № 711-IX «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель» визначено нові підходи в розробленні земельної та містобудівної документації, а саме — розробка комплексного плану розвитку території територіальної громади.

Комплексний план просторового розвитку території територіальної - це одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою, що розробляється з метою забезпечення сталого розвитку території.

Комплексний план включає планувальні рішення щодо перспективного використання всієї території громади, на основі аналізу всіх ресурсів якими вона володіє, та надає інструмент для інтегрованого розвитку з вирішення проблемних та конфліктних питань з дотриманням принципу збалансованості державних, громадських та приватних інтересів.

Комплексний план складається з:

  1. функціонального зонування на всю територію громади;
  2. землевпорядкування на всю територію громади;
  3. генерального плану адміністративного центру територіальної громади;
  4. генеральних планів населених пунктів та детальних планів територій;
  5. планувальних рішень генеральних планів інших населених пунктів та детальних планів територій у межах території громади;
  6. планувальних рішень детальних планів територій (у тому числі формування земельних ділянок), на яких планується розміщення за рахунок державного або місцевого бюджету.